

Verbindende Communicatie moedigt ons aan ons te richten op wat wij en de ander waarnemen, hoe we ons voelen, wat onze onderliggende behoeften zijn en wat ieder van ons graag zou willen. Het legt de nadruk op het communiceren van gevoelens en behoeftes: op dat wat ons wezenlijk raakt. Daarmee stelt Verbindende Communicatie je in staat om zowel in verbinding te zijn met jezelf als met de ander. Onze ervaring is dat er in die verbinding helderheid ontstaat en ruimte voor meer mededogen en compassie. Bij conflicten ligt een oplossing binnen handbereik die zowel de eigen behoeften vervult als die van de ander. In deze workshop leer je de gereedschappen van Verbindende Communicatie in te zetten tijdens gesprekken met cliënten, familieleden/mantelzorgers, zorgprofessionals, leidinggevenden en collega-vrijwilligers. Je vergroot hiermee inzicht in jouzelf en de ander door contact te maken met ieders diepere waarden en behoeftes. Zo ontstaat er meer helderheid over het nemen van de eigen verantwoordelijkheid en de grenzen daarvan. Je versterkt jouw vermogen om vanuit (schijnbaar) tegengestelde belangen te komen tot oplossingen waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden. Als deelnemer ga je vooral zelf aan de slag met jouw eigen praktijksituaties.
Deze training-op-maat bestaat uit kringgesprekken, rollenspellen en het aanleren van eenvoudige gesprekstechnieken ook voor aan de telefoon. Hierbij wordt uitgegaan van praktijksituaties die door cursisten worden ingebracht. Of die op andere wijze actueel zijn.
Scholing voor AB-ers en Coördinatoren Vrijwilligerswerk.
In deze scholing van 3 dagdelen komen de belangrijkste onderwerpen aan bod uit de deskundigheidsbevordering ‘Omgaan met Complex Gedrag in de Ouderenzorg – voor Vrijwilligers’.
Deze worden gekoppeld aan ingebrachte praktijksituaties en thema’s die belangrijk zijn bij het begeleiden en coachen van vrijwilligers:
1. Probleemoplossende denk- en gesprekstechniek;
2. Grenzen herkennen en bespreken;
3. Omgaan met verandering en weerstand;
4. Zorg voor de relatie en het resultaat.
Na deze training weet je beter wat je onderweg bij calamiteiten kunt doen en bij de cliënt thuis als er sprake is van ongewenst gedrag. Je voelt je veiliger en krachtiger omdat je diverse strategieën kent en technieken geoefend hebt om jezelf te beschermen. Verder deel je samen met je collega’s jouw ervaringen van de buitendienst en breng je praktijksituaties in. Weet je hoe je jouw kracht en balans kunt versterken en tevens je angst kunt kanaliseren. Oefen je effectieve fysieke technieken van zacht naar stevig, aangepast aan de situatie. Leer je hoe je jouw kans om hulp te krijgen vergroot. Het accent van de training ligt op het oefenen van vaardigheden om je fysieke veiligheid te vergroten en jezelf te beschermen in noodsituaties.
Na deze training weet je beter hoe je een moeilijk gesprek moet aangaan en lastige onderwerpen kunt bespreken. Je houdt focus en overzicht en tevens de verbinding met de cliënt werkbaar. De hulpvraag blijft helder en de grenzen van de hulp ook. Verder oefen je een aantal verschillende soorten moeilijke gesprekken zoals het feedbackgesprek, correctiegesprek en het slecht-nieuwsgesprek. Leer je beter om valkuilen te benoemen en ‘slecht nieuws’ te brengen op dusdanige wijze dat de cliënt het daadwerkelijk begrijpt en aanvaardt. Ervaar je jouw eigen grenzen beter en weet je hoe je constructief met je eigen spanning kunt omgaan. Het accent van de training ligt op het oefenen van vaardigheden, met name het oefenen van coachende gesprekstechnieken en het belichten van de balans tussen relatie en resultaat. Jouw ingebrachte persoonlijke leervragen dienen als leidraad.