

Gezien de snelle en grote veranderingen in de Verpleeghuiszorg is het van belang dat iedereen die met cliënten met dementie werkt, weet hoe te handelen bij spanningsvol en onbegrepen gedrag. Een gelijke bejegening door alle betrokkenen geeft de cliënt duidelijkheid en daarmee rust en ontspanning. In deze deskundigheidsbevordering leren medewerkers om te gaan met complex gedrag van cliënten met dementie en andere psycho-pathologie.
Zij leren dit gedrag op een veilige manier op te vangen, zichzelf en de cliënt te beschermen en de situatie beter te de-escaleren en te hanteren. De deskundigheidsbevordering omvat up-to-date informatie over het ontstaan en de effecten van dementie. Vandaaruit wordt het ontstaan van complex gedrag uitgelegd middels het crisismodel dat gaat van rustig gedrag via onrust naar fysieke agressie.
Vervolgens wordt interactief ingegaan op oorzaken van spanningsvol gedrag. Wat kun je doen om de spanning af te bouwen en wat werkt niet? De medewerkers gaan hiervoor met elkaar oefenen, waarbij beurtelings de rol van de cliënt wordt ingenomen. Op deze manier kan men ‘aan den lijve’ ervaren wat de effecten zijn van bepaald gedrag, en of hiermee aan de behoefte van de cliënt wordt voldaan. Middels feedback van de oefenpartner en de trainers worden concrete en praktische persoonlijke handvatten gegeven waarbij de eigen kwaliteiten worden benadrukt. Er is veel ruimte om persoonlijke ervaringen in te brengen en te delen.
Deze training-op-maat bestaat uit kringgesprekken, rollenspellen en het aanleren van eenvoudige gesprekstechnieken ook voor aan de telefoon. Hierbij wordt uitgegaan van praktijksituaties die door cursisten worden ingebracht. Of die op andere wijze actueel zijn.
Na deze training weet je beter wat je onderweg bij calamiteiten kunt doen en bij de cliënt thuis als er sprake is van ongewenst gedrag. Je voelt je veiliger en krachtiger omdat je diverse strategieën kent en technieken geoefend hebt om jezelf te beschermen. Verder deel je samen met je collega’s jouw ervaringen van de buitendienst en breng je praktijksituaties in. Weet je hoe je jouw kracht en balans kunt versterken en tevens je angst kunt kanaliseren. Oefen je effectieve fysieke technieken van zacht naar stevig, aangepast aan de situatie. Leer je hoe je jouw kans om hulp te krijgen vergroot. Het accent van de training ligt op het oefenen van vaardigheden om je fysieke veiligheid te vergroten en jezelf te beschermen in noodsituaties.
Na deze training weet je beter hoe je een moeilijk gesprek moet aangaan en lastige onderwerpen kunt bespreken. Je houdt focus en overzicht en tevens de verbinding met de cliënt werkbaar. De hulpvraag blijft helder en de grenzen van de hulp ook. Verder oefen je een aantal verschillende soorten moeilijke gesprekken zoals het feedbackgesprek, correctiegesprek en het slecht-nieuwsgesprek. Leer je beter om valkuilen te benoemen en ‘slecht nieuws’ te brengen op dusdanige wijze dat de cliënt het daadwerkelijk begrijpt en aanvaardt. Ervaar je jouw eigen grenzen beter en weet je hoe je constructief met je eigen spanning kunt omgaan. Het accent van de training ligt op het oefenen van vaardigheden, met name het oefenen van coachende gesprekstechnieken en het belichten van de balans tussen relatie en resultaat. Jouw ingebrachte persoonlijke leervragen dienen als leidraad.
Na deze training kun je de fysieke agressie van cliënten (met PG) op een veilige manier opvangen en de situatie beter controleren. Je weet wat je moet doen om jezelf en de cliënt beter te beschermen. Je bent vaardiger in het omgaan met bijten, knijpen, slaan, schoppen, omver werpen, dingen stukmaken, spugen en haren trekken. Verder leer je beter bij jezelf te blijven en stress te kanaliseren via de AAI-techniek.
Oefen je met de fasen van spanningsopbouw tot en met de fase van agitatie (Crisismodel). Integreer je de VLUM-kernprincipes ©, Veiligheid, Legaliteit, Uitvoerbaarheid en Menselijkheid in je werk. Oefen je scenario’s met je collega’s en ook strategieën voor als er geen hulp in de buurt is. Het accent van de training ligt op het humaan toepassen van strategieën en fysieke vaardigheden in noodsituaties. Deze training is ontwikkeld als aansluiting op de ABC-methodiek of andere opleidingstrajecten in de belevingsgerichte zorg.